Βρισκόμενος για δεύτερη θητεία στο τιμόνι της δημαρχίας , αν κάτι μπορώ να πω με βεβαιότητα είναι ότι, παρά την πρωτοφανή κρίση που πλήττει τη χώρα μας, στην Αθήνα καταφέραμε και κρατήσαμε τον δήμο όρθιο. Το μεγαλύτερο δήμο της χώρας, το μητροπολιτικό κέντρο που συμπυκνώνει με τον πιο δραματικό τρόπο τα σημερινά, οξύτατα, προβλήματα, και μάλιστα σε μια περίοδο που ενώ οι κοινωνικές δομές του κεντρικού κράτους κατέρρεαν, οι κοινωνικές ανάγκες, η αύξηση της κοινωνικής πίεσης γινόταν καθημερινά εντονότερη και πιο επιτακτική.

Από την πρώτη μέρα, γίναμε αποδέκτες της μεγάλης αυτής κοινωνικής ανάγκης. Ο αριθμός των κατοίκων της Αθήνας που απευθυνόταν και απευθύνεται στο Δήμο και τις Κοινωνικές Υπηρεσίες του για στήριξη και βοήθεια διαρκώς αυξανόταν. Σήμερα, περισσότεροι από 26.000 κάτοικοι της πόλης στηρίζονται από τη δημοτική αρχή και το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων. Και αυτό είναι εφικτό, χάρη στη νέα αντίληψη, στο νέο μοντέλο κοινωνικής πολιτικής που εξαρχής ακολουθήσαμε. Μια πολιτική διευρυμένων συνεργασιών με την Κοινωνία των Πολιτών που ενεργοποιήσαμε, τους εθελοντές, τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, φορείς του δημοσίου αλλά και του ιδιωτικού τομέα. Με αυτήν την πολιτική, και ξεπερνώντας τα αυστηρά πλαίσια του θεσμικού μας ρόλου, αφήσαμε πίσω μας τις παρωχημένες αντιλήψεις περί φιλανθρωπίας, στοχεύοντας στην αλληλεγγύη και την αλληλοβοήθεια.

Το αποτέλεσμα; Με 60% λιγότερους πόρους, η δημοτική αρχή κατάφερε και την κοινωνική συνοχή να διατηρήσει σε μια δύσκολη και ρευστή περίοδο, και τα κοινωνικά προγράμματα να ενισχύσει, ανταποκρινόμενη στις ανάγκες των καιρών. Με γνώμονα το σεβασμό, την αξιοπρέπεια, και την διαφάνεια, εφαρμόστηκαν σύγχρονες μέθοδοι διαχείρισης, με στόχο την στήριξη και ενδυνάμωση των ασθενέστερων αλλά και την προσπάθεια επανένταξης των αποκλεισμένων στο κοινωνικό ιστό. Επίσης, εξίσου σημαντικό: Εξασφαλίσαμε νέες πηγές χρηματοδότησης από ευρωπαϊκούς και ιδιωτικούς πόρους.

Η διευρυμένη εφαρμογή μιας νέας αντίληψης για την κοινωνική πολιτική, υπαγορεύει την συνεχή και περαιτέρω ενεργοποίηση της Κοινωνίας των Πολιτών, τη δικτύωση όλων των αξιόπιστων φορέων που επιτελούν κοινωνικό έργο και τη λειτουργική και αποτελεσματική συσπείρωση της δυναμικής για αλληλοβοήθεια που αναδύεται στην πόλη. Πολίτες, οργανισμοί και ιδιωτικός τομέας δικτυώνονται και ενεργούν αλληλοσυμπληρούμενοι, και έτσι, έχει υπερδιπλασιαστεί ο αριθμός των οικογενειών/νοικοκυριών που μπορεί και στηρίζει σταθερά σήμερα ο Δήμος, αναχαιτίζοντας τη πορεία προς την περαιτέρω φτωχοποίησή τους.

Και όσο η συγκυρία το απαιτεί , εμείς θα προχωρούμε σε νέες πρωτοβουλίες. Και όταν λέω εμείς, εννοώ τη δημοτική αρχή και όλους εσάς, τους χιλιάδες των ενεργών πολιτών, τους εθελοντές τους φορείς, τους οργανισμούς, τον ιδιωτικό τομέα και τις εκατοντάδες εταιρείες, που συστρατευόμαστε σε αυτήν την μεγάλη πρωτοβουλία αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας. Η δημοτική αρχή και εγώ προσωπικά σας ευχαριστούμε όλους θερμά για την πολύτιμη βοήθειά σας.

Μαζί θα κάνουμε την αλληλοβοήθεια κίνημα!

Εντοπίσατε άστεγο;

Πείτε μας το σημείο που είδατε τον άστεγο,
ώστε να φροντίσουμε για αυτόν.
Καταχώρηση σημείου

Επικοινωνία

Πειραιώς 35 & Σοφοκλέους 70 
Τ: 210 5246516, F: 210 5235671 
E: seckyada@otenet.gr