Πρόγραμμα Εστί@

Ο Δήμος Αθηναίων, ανταποκρινόμενος στις νέες κοινωνικές ανάγκες, υιοθετεί ένα καινοτόμο μοντέλο λειτουργίας και ολιστικής παρέμβασης στον Κόμβο Αλληλοβοήθειας Πολιτών. Το πρόγραμμα «Ενίσχυση της απασχόλησης και ενσωμάτωση Κοινωνικών υπηρεσιών στο Δήμο Αθηναίων (ESTI@).

Παράλληλα με τις ήδη υπάρχουσες υπηρεσίες, που συνεχίζουν να προσφέρονται, στελέχη του δήμου και συνεργαζόμενων φορέων, παρέχουν μια σειρά νέων κοινωνικών υπηρεσιών με στόχο να καλυφθούν οι πολλές και ποικίλες ανάγκες που οι πολίτες αντιμετωπίζουν σήμερα.

Αν λοιπόν...

- υπάρχουν ανάγκες (σίτιση, φαρμακευτική περίθαλψη, ένδυση, φιλοξενία κ.λπ.) που χρειάζεται να καλυφθούν

- σε απασχολούν ζητήματα που θα ήθελες να συζητήσεις ή να διαχειριστείς μέσω της συμβουλευτικής διαδικασίας

- θέλεις να ενημερωθείς για προγράμματα και παροχές (ΚΕΑ, επιδόματα, συντάξεις) που υλοποιεί ο δήμος Αθηναίων και άλλοι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς

- χρειάζεσαι υποστήριξη στην προσπάθειά σου να αναζητήσεις εργασία

Τότε

Μπορείς να απευθυνθείς στην Υπηρεσία μας (Πρόγραμμα Ολοκληρωμένων Υπηρεσιών ESTI@), η οποία -με επίκεντρο τον άνθρωπο- προσφέρει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση των υπηρεσιών του Δήμου Αθηναίων.

 

Ωράριο λειτουργίας: 9 π.μ. - 2:30 μ.μ. Δευτέρα – Παρασκευή

Διεύθυνση: Δομοκού 2 και Φιλαδελφείας (Παλαιό Φρουραρχείο, έναντι Σταθμού Λαρίσης)

Τηλέφωνο: 210 82.10.485 (Πρόγραμμα ESTI@)

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Αναδοχή Οικογενειών

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που υλοποιείται με την αρωγή του Συλλόγου Αποφοίτων του Αμερικανικού Κολλεγίου «ΑΝΑΤΟΛΙΑ» μέλη του οποίου έχουν αναλάβει την υποστήριξη οικογενειών που βρίσκονται σε ανάγκη (μία οικογένεια κατ’ άτομο). Η ιδιαιτερότητά του είναι ότι υπάρχει φυσική επαφή των υποστηρικτών με τους υποστηριζόμενους, με τη σύμφωνη γνώμη των τελευταίων. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν σήμερα 10 πολυμελείς οικογένειες.

Αντιμετώπιση της Φτώχειας και της Κοινωνικής Περιθωριοποίησης (Tackling poverty and social marginalization)


Το συγκεκριμένο πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε από τον Ενιαίο Οικονομικό Χώρο (Ε.Ο.Χ.) με κονδύλια της Νορβηγίας (95,8%), της Ισλανδίας (3%) και του Λιχτενστάιν (1,2%). Στόχος του ήταν η αντιμετώπιση της φτώχειας μέσα από την ενίσχυση των προγραμμάτων και των κοινωνικών δομών που έχει ήδη αναπτύξει ο Δήμος Αθηναίων και εφαρμόστηκε σε δύο μέρη τα οποία αφορούσαν:

  • Στην έκδοση και διανομή 46.368 κουπονιών αξίας €40 έκαστο, τα οποία δόθηκαν σε περισσότερα από 3.600 νοικοκυριά (8.700+ άτομα). Με αυτά οι ωφελούμενοι μπορούσαν να προμηθεύονται, από καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων της επιλογής τους, βασικά είδη διατροφής και διαβίωσης. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε μέσω του Κόμβου Αλληλοβοήθειας Πολιτών. Το σύστημα διαχείρισης κουπονιών προσέφερε χορηγικά η εταιρία EdenRed και τις απαιτούμενες τραπεζικές υπηρεσίες η Eurobank.
  • Στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι άστεγοι χρήστες ουσιών, οι οποίοι σύμφωνα με καταγραφή την οποία διεξήγε το ΚΥΑΔΑ, αποτελούν περίπου το 58% του άστεγου πληθυσμού της της πόλης. Το πρόγραμμα προέβλεπε την ενίσχυση του street work που διεξάγει καθημερινά το επιστημονικό προσωπικό του Κ.Υ.Α.Δ.Α. με μια επιπλέον ομάδα μέσω της συνεργασίας με φορείς που εξειδικεύονται στην υποστήριξη ουσιοεξαρτημένων ατόμων, με οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών και με τις άτυπες ομάδες του δικτύου «Συν-Αθηνά» του Δήμου Αθηναίων. Η συγκεκριμένη ομάδα έβγαινε στους δρόμους της Αθήνας δύο φορές την ημέρα, όλες τις καθημερινές, προκειμένου να έρχεται σε επαφή με άστεγους ουσιοεξαρτημένους και να τους προσφέρει ιατρική φροντίδα και υποστήριξη. Επίσης μεσολαβούσε ή παρέπεμπε τα άτομα σε εξειδικευμένα ιδρύματα, οργανώσεις και ΜΚΟ, με στόχο την κάλυψη συγκεκριμένων εξατομικευμένων αναγκών ανάλογα με την κάθε περίπτωση (π.χ. ψυχολογική υποστήριξη, ιατρικές εξετάσεις, προγράμματα αποκατάστασης κ.λπ.).

Κοινωνική ένταξη: Υποστηρίζοντας τους Αθηναίους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη

Το πρόγραμμα «Κοινωνική ένταξη: Υποστηρίζοντας τους Αθηναίους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη» υλοποιείται από το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ) από την 1/12/2016 έως τις 31/12/2017 με αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Στόχος του προγράμματος είναι η υποστήριξη των ευπαθών πολιτών της Αθήνας μέσω προπληρωμένων ηλεκτρονικών καρτών για την αγορά ειδών καθημερινής φροντίδας και τροφίμων. Συγκεκριμένα μέσω του προγράμματος προβλέπεται να ωφεληθούν 450 οικογένειες (50 μονομελή νοικοκυριά, 50 διμελή, και 350 που αποτελούνται από τουλάχιστον 3 μέλη). Οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν από 40€ έως 80€, μέσω προπληρωμένων καρτών, κάθε 40 μέρες για όλο το 2017 αρχής γενομένης από τις 2/3/2017 (συνολικά 8 φορές). Οι δικαιούχοι θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις κάρτες για την προμήθεια ειδών διατροφής και ατομικής υγιεινής από οποιοδήποτε κατάστημα διαθέτει την υποδομή (POS) για να δεχθεί τις κάρτες αυτές. Το εγχείρημα υποστηρίζεται από την εταιρεία EDENRED που προσφέρει αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες της και την πολύτιμη τεχνογνωσία της σε θέματα προπληρωμένων καρτών στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Παράλληλα, το πρόγραμμα στοχεύει στην κινητοποίηση των πολιτών της Αθήνας μέσω δράσεων δημοσιότητας και επικοινωνιακού υλικού που θα προβληθεί στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Τέλος, το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση των υπηρεσιών του ΚΥΑΔΑ και στη βελτίωση των δεξιοτήτων του προσωπικού του ιδρύματος κυρίως στον τομέα της ανεύρεσης και προσέλκυσης πόρων, του σχεδιασμού και της υλοποίησης προγραμμάτων, μέσω εργαστηρίου (workshop) που θα πραγματοποιηθεί.

Επιπλέον προγράμματα

Εκτός από τα παραπάνω, στο Κ.Υ.Α.Δ.Α. αναπτύσσουμε συνεχώς σταθερές συνεργασίες με ευγενείς χορηγούς όπως το Ίδρυμα Αγγελικούση, το οποίο από τον Ιανουάριο του 2016 αγκαλιάζει έμπρακτα και ουσιαστικά το έργο μας υποστηρίζοντας 10 μοναχικά άτομα και 10 οικογένειες σε μηνιαία βάση.

Επιπλέον, πρόσφατα εγκαινιάστηκε μια νέα συνεργασία –με ορίζοντα διάρκειας από το Νοέμβριο του 2016 έως και τον Δεκέμβριο του 2017- με τα σούπερ μάρκετ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ τα οποία προσφέρουν επίσης σε μηνιαία βάση δωροεπιταγές συνολικής αξίας 3.000 ευρώ, οι οποίες διατίθενται σε οικογένειες με ανήλικα παιδιά.

Επίσης, τα δύο τελευταία χρόνια μέσω της ΜΚΟ «Μπορούμε» τα σούπερ μάρκετ Βασιλόπουλος προσφέρουν –τις περιόδους των γιορτών (Χριστούγεννα και Πάσχα)- εορταστικά πακέτα σε οικογένειες ωφελούμενων του ΚΥΑΔΑ ανά διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων. Φέτος μάλιστα τα παρεχόμενα πακέτα των Χριστουγέννων σχεδόν διπλασιάστηκαν. Παράλληλα, διοργανώνουμε δράσεις (συλλογές τροφίμων, πολιτιστικές εκδηλώσεις, κινητοποίηση φορέων κ.λπ.) που αποσκοπούν στην ανακούφιση των συνανθρώπων μας που βρίσκονται σε ανάγκη.

Τέλος, συμμετέχουμε στο πρόγραμμα «Δεύτερο Σπίτι» της εταιρείας Κωτσόβολος, που μάς επιτρέπει να διαθέτουμε στους ωφελούμενούς μας ηλεκτρικές οικιακές συσκευές, μεταχειρισμένες αλλά απολύτως λειτουργικές.

Εντοπίσατε άστεγο;

Πείτε μας το σημείο που είδατε τον άστεγο,
ώστε να φροντίσουμε για αυτόν.
Καταχώρηση σημείου

Επικοινωνία

Πειραιώς 35 & Σοφοκλέους 70 
Τ: 210 5246516, F: 210 5235671 
E: seckyada@otenet.gr