Δηλώσεις της Προέδρου του Κ.Υ.Α.Δ.Α. στην Καθημερινή για το 1ο Athens Civil Society Festival

Με κεντρικό σύνθημα το «είσαι κομμάτι της Αθήνας» διεξάγεται για πρώτη φορά από τον Δήμο Αθηναίων ένα Φεστιβάλ για την Κοινωνία των Πολιτών, που ξεκίνησε σήμερα, Παρασκευή, στον χώρο του Σεράφειου (στην οδό Πειραιώς) και οι εκδηλώσεις του θα κορυφωθούν το Σαββατοκύριακο (22 και 23/4).

Μιλώντας στην «Κ», η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Κατερίνα Γκαγκάκη, τόνισε ότι η πρόθεση ήταν «να ενωθούν οργανώσεις από πολλές θεματικές, ώστε να υπάρξει συνεργασία, συμμετοχή, συμπερίληψη και να στείλουμε το μήνυμα της ένωσης». Περπατώντας ανάμεσα από τα δεκάδες περίπτερα που έχουν στηθεί, διαπιστώνεις ότι αυτό εν πολλοίς το έχουν πετύχει, καθώς υπάρχει μία έντονη ποικιλομορφία, με πανταχού παρόντα τον εθελοντισμό – την πεμπτουσία της κοινωνίας των πολιτών, με άλλα λόγια.

Ο ίδιος ο δήμαρχος Αθηναίων σημείωσε ότι πρόκειται για «μία πολύχρωμη γιορτή ευαισθησίας, προσφοράς, αλληλεγγύης και συνεργασίας, που συνδέει όλα τα κομμάτια της πόλης και των ανθρώπων της, διοργανώνεται για πρώτη φορά φέτος από τον Δήμο Αθηναίων μέσω του Συν Αθηνά».

Οι οργανώσεις, οι φορείς και οι ομάδες της Κοινωνίας των Πολιτών συνδέονται μέσα από τις επτά θεματικές του φεστιβάλ: Ανθρώπινα Δικαιώματα, Παιδί, Υγεία και Ευ Ζην, Πολιτισμός, Ζωοφιλία, Περιβάλλον και Βιωσιμότητα, Αλληλεγγύη.

Στα περίπτερα βρίσκει κανείς από το ΚΥΑΔΑ έως το Παλαιοβιβλιοπωλείο των Αστέγων και από ακτιβιστικές φιλοζωικές οργανώσεις μέχρι τους Γιατρούς του Κόσμου και τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα. Εκεί βρίσκεται και ο «Αλλος Άνθρωπος», που μαγείρεψε για όλο τον κόσμο.

Η ατμόσφαιρα είναι όμορφη, η μουσική γεμίζει τον χώρο, μοιάζει με μεγάλο υπαίθριο πάρτι: «Εχουμε ένα απίθανο φεστιβάλ, το πρώτο της κοινωνίας των πολιτών που γίνεται στον Δήμο Αθηναίων, με περίπου 190 οργανώσεις. Μια μεγάλη γιορτή, με δράσεις ατελείωτες από τις 10 το πρωί έως τις 10 το βράδυ, ανά μία ώρα, σε 19 διαφορετικά σημεία. Ολες οι οργανώσεις έχουν ενδιαφέρουσες δράσεις για όλες τις ηλικίες», τονίζει η κ. Γκαγκάκη.

Οι συμμετέχοντες συστήνονται στο κοινό ώστε να τους γνωρίσει και να ενισχύσει την αποστολή τους.

Η Κ. Γκαγκάκη κάλεσε τους πολίτες να επισκεφτούν τον χώρο: «Είναι μια μεγάλη γιορτή, υπάρχουν ραδιόφωνα, μουσικές, συναυλίες, πάρα πολλές ενδιαφέρουσες δράσεις. Οποιος έχει παιδιά, νομίζω ότι δεν θα προλαβαίνει να διαλέξει δράσεις – με πολλά μηνύματα, εκπαιδευτικά, ενδιαφέροντα. Θα υπάρχουν επίσης πολλές συναυλίες από τις 8 το βράδυ. Θα είναι ένα χαρούμενο σαββατοκύριακο».

«Ο καθένας μπορεί να βρει κάτι που να τον ενδιαφέρει και να συμμετέχει, είναι μια ευκαιρία για δημιουργικό και παραγωγικό χρόνο», προσθέτει.

Τα παραπάνω λόγια επιβεβαιώνει η πρόεδρος του ΚΥΑΔΑ, Μελίνα Δασκαλάκη, η οποία εκτιμά ότι με την παρουσία τους εκεί «γίνεται ζύμωση και γεννούνται νέες ιδέες και συνεργασίες».

Μιλώντας στην «Κ», αναφέρει ότι «τόσο το ΚΥΑΔΑ, όσο και ο δήμος με το τμήμα του προσφυγικού, είμαστε εδώ διότι με τις περισσότερες οργανώσεις συνεργαζόμαστε. Από το πρωί έχω μιλήσει με άλλους τόσους και έχουμε ακόμα νέες ιδέες. Αυτό που κερδίζουμε έχοντας μαζευτεί όλοι μαζί, είναι ότι γεννώνται καινούργιες ιδέες. Η όσμωση είναι το σημαντικό, όλη η Αθήνα μπορεί να περάσει από εδώ».

Και προσθέτει: «Ολοι όσοι έρχονται και βλέπουν τα δεκάδες περίπτερα λένε, “δεν ξέραμε ότι αυτό γίνεται, ότι υπάρχει αυτή η δράση, η οργάνωση, κ.λπ.”. Είναι μια ευκαιρία η κοινωνία των πολιτών να δείξει ζωντανά αυτό που κάνει και είναι πολύ σημαντικό».

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο της του Δημοσιογράφου Λουκά Βελιδάκη στην Καθημερινή