ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΔΟΧΗΣ & ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

Χάρης Δούκας Δήμαρχος Αθηναίων

Χάρης Δούκας

Δήμαρχος Αθηναίων

Μια πόλη που φροντίζει.
O δείκτης πολιτισμού της κάθε πόλης μετριέται κυρίως από τον τρόπο που φροντίζει τους πιο ευάλωτους. Η αλληλεγγύη και η στήριξη προς όσους βρίσκονται στο περιθώριο είναι βασική προτεραιότητά μας.
Ως νέα δημοτική αρχή επεκτείνουμε την ομπρέλα κοινωνικής προστασίας για να προστατεύσουμε τους πιο αδύναμους, αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για την κοινωνική ένταξη των αστέγων, δημιουργούμε φιλικές δομές που προσαρμόζονται στις ανάγκες των ωφελούμενων και ενισχύουμε τα προγράμματα υποστήριξης και επανένταξης, ώστε οι άστεγοι να απαλλαγούν από το στίγμα που τους ακολουθεί σε κάθε νέα προσπάθειά τους.
Το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της προσπάθειας. Στόχος μας είναι να αντιμετωπιστεί τόσο η ορατή όσο και η «αόρατη» αστεγία, την οποία βιώνουν όσοι συμπολίτες μας ζουν σε ανεπαρκή ή προσωρινά καταλύματα Σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται οι οικονομικοί μετανάστες και οι άνθρωποι που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, όπως οι φωτιές ή οι πλημμύρες. Ο αριθμός των «αόρατων» αστέγων συνεχώς αυξάνεται, ωστόσο δεν υπάρχει ακόμα επίσημη καταγραφή με τον συνολικό αριθμό τους.
«Κανένας μόνος του στον δρόμο». Με αυτό τον στόχο προωθούμε την συμμετοχή των αστέγων σε προγράμματα κοινωνικής κατοικίας και εργασιακής ενσωμάτωσης και χτίζουμε μαζί τους σχέσεις εμπιστοσύνης.
Οι κοινωνικές μας υπηρεσίες θα είναι παντού και πάντα δίπλα σε όλους και στον καθένα ξεχωριστά, προληπτικά, δραστικά, ενισχυμένες με το κατάλληλο προσωπικό και με τις ομάδες του Streetwork σε συνεχή δράση. Κανένας μόνος του στο δρόμο, στην ανέχεια και σε συνθήκες ακατάλληλης διαβίωσης.