ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΔΟΧΗΣ & ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

Κώστας Μπακογιάννης

Δήμαρχος Αθηναίων

Ένα από τα πιο ισχυρά όπλα που διαθέτουν οι οργανωμένες κοινωνίες, απέναντι στις ανισότητες και τους αποκλεισμούς, είναι η αλληλεγγύη. Είναι η έμπρακτη στήριξη, όχι μίας υπηρεσίας ή μίας δομής, αλλά του ανθρώπου προς τον άνθρωπο. Είναι η ανάγκη να καλύπτεις τις ανάγκες του άλλου και να στηρίζεις όλους εκείνους που στερούνται, που αδυνατούν. Ανάγκη για πολιτισμό. Γιατί η αλληλεγγύη και η συνοχή είναι πολιτισμός, είναι το σύνολο των πράξεων που δημιουργούν γειτονιές και πόλεις με όλους, για όλους.
Για να χτίσουμε τέτοιες γειτονιές, χρειάζεται να κάνουμε ίσως την μεγαλύτερη αναπτυξιακή επένδυση. Την επένδυση στον άνθρωπο. Αυτή η επένδυση δεν θέλει κεφάλαια, αλλά απαιτεί καθημερινή εγρήγορση, πραγματικό ενδιαφέρον και ευθύνη. Μόνο έτσι πετυχαίνουμε τους στόχους μας και χτίζουμε την πόλη που δεν θα της λείπει κανένας, που θα προχωρά με τη δύναμή της. Τους ανθρώπους της.
Το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων, αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες, ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία για την επένδυσή μας στον άνθρωπο. Είναι η καρδιά της πρόνοιας και του πολιτισμού της πόλης. Λειτουργεί ως αγκαλιά για όσους χρειάζονται τη φροντίδα, το ενδιαφέρον, την αγάπη. Ανήκει στο δίχτυ κοινωνικής προστασίας και πρόνοιας που αναπτύσσει ο Δήμος, όχι μόνο για να καλύπτει καθημερινές ανάγκες, αλλά για να δημιουργήσει συνθήκες συνοχής, αλληλοσεβασμού και αξιοπρέπειας για κάθε πολίτη.
Το κέρδος αυτής της επένδυσης είναι μεγάλο. Τόσο μεγάλο, όσο η αξία αυτής της πόλης. Και η αξία της πόλης μετριέται από την ποιότητα της ζωής των ανθρώπων της. Από τις αρχές, τις ιδέες και τους στόχους της. Στόχος είναι η πόλη που λειτουργεί με αντανακλαστικά. Που χτίζει καθημερινά το οχυρό της πρόνοιας και της αλληλεγγύης και έχει στραμμένα τα μάτια της στα μάτια των πολιτών της. Στις πραγματικές τους ανάγκες.
Για να φτάσουμε στην Αθήνα που όλοι ονειρευόμαστε, χρειάζεται πολλή δουλειά, δύσκολες αποφάσεις και σωστός σχεδιασμός. Κυρίως όμως, χρειάζεται να προχωράμε. Να κάνουμε βήματα μπροστά, αλλά να κοιτάμε δίπλα μας, για να μη μένει κανένας πίσω. Η Αθήνα, μας θέλει όλους μαζί.