Δήμος Αθηναίων: Εθελοντές του Κοινωνικού Κομμωτηρίου φρόντισαν άστεγους στους δρόμους της Αθήνας

Φροντίδα, αγάπη και ξεχωριστή περιποίηση, προσέφεραν αυτές τις μέρες σε άστεγους συμπολίτες μας στους δρόμους της Αθήνας, εθελοντές κομμωτές από το Κοινωνικό Κομμωτήριο του Δήμου Αθηναίων. Σε συνεργασία με τις ομάδες street work του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου (Κ.Υ.Α.Δ.Α.), εθελοντές προσέγγισαν  ανθρώπους που ζουν στο δρόμο με σκοπό να τούς προσφέρουν την περιποίηση που -μεταξύ άλλων- έχουν ανάγκη.

Με τον απαραίτητο κινητό εξοπλισμό και τις ξυριστικές μηχανές στο χέρι, η ομάδα των εθελοντών του δήμου, κινήθηκε σε δρόμους του κέντρου, στο Μοναστηράκι και στα Πετράλωνα, προσφέροντας τις υπηρεσίες της -κυρίως κούρεμα και ξύρισμα- σε εκείνους που δέχονταν την περιποίηση.

Η συγκεκριμένη δράση που πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα, ουσιαστικά εμπλουτίζει τις υπηρεσίες street work προς τον άστεγο πληθυσμό και βοηθά να οικοδομηθούν σχέσεις εμπιστοσύνης, με απώτερο στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας των ανθρώπων που ζουν στο δρόμο.

Σε δήλωσή του, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, τόνισε: «Η κοινωνική αλληλεγγύη αποτελεί συλλογική ευθύνη.Οι εθελοντές που προσφέρουν ουσιαστικές υπηρεσίες επανένταξης, όπως το Κοινωνικό Κομμωτήριο του Δήμου Αθηναίων, βοηθούν, πρωτοπορούν και εμπνέουν. Κυρίως προσφέρουν στους ανθρώπους που βρίσκονται στο δρόμο, το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια. Αυτός, εξάλλου, είναι ο πυρήνας όλων των κοινωνικών δράσεων προσφοράς, στους ανθρώπους της πόλης μας»..

Από την πλευρά της η Πρόεδρος του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων, Μελίνα Δασκαλάκη ανέφερε: «Η χριστουγεννιάτικη δράση του Κοινωνικού Κομμωτηρίου και των ομάδων street work, δεν είναι μόνο μια συμβολική κίνηση αγάπης προς τους πολίτες που στηρίζουμε. Είναι μια έμπρακτη εκδήλωση που προάγει την ορατότητα και αποσκοπεί στην ψυχολογική τους ενδυνάμωση. Είναι μια “γέφυρα” επικοινωνίας μας με τους ανθρώπους, μέσα από πράξεις. Ταυτόχρονα είναι κι ένα προσωπικό μήνυμα προς καθένα που απολαμβάνει το άγγιγμα του κομμωτή, ότι έχει δικαίωμα να φροντίζει τον εαυτό του, να επιδιώκει καλύτερες συνθήκες και να κοιτά με αισιοδοξία τη νέα χρονιά που βρίσκεται μπροστά».

Καθ’ όλη τη διάρκεια της δράσης, οι ομάδες street work προσέφεραν ζεστό τσάι και ενημέρωσαν για τις διαθέσιμες παροχές και δομές του Κ.Υ.Α.Δ.Α., καθώς επίσης και για τις υπηρεσίες του Κοινωνικού Κομμωτηρίου, που δημιουργήθηκε πριν από 13 μήνες, προκειμένου να παρέχει καθολική πρόσβαση στην περιποίηση.

Υπενθυμίζεται ότι το Κοινωνικό Κομμωτήριο στεγάζεται στον Κόμβο Αλληλοβοήθειας Πολιτών και λειτουργεί κάθε Δευτέρα και Τετάρτη.

Οι εθελοντές κομμωτές που θέλουν να συνεισφέρουν στο έργο του μπορούν να δηλώσουν τη δική τους ημέρα προσφοράς στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://kyada-athens.gr/social-hair-salon/

*Οι «Δράσεις Street Work του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων», υλοποιούνται στο πλαίσιο χρηματοδοτούμενης πράξης από το ΠΕΠ Αττικής.