Δράση ενημέρωσης στο 66ο Γυμνάσιο Αθηνών για την αστεγία και το Κ.Υ.Α.Δ.Α.

Aν έπρεπε να ξεχωρίσουμε μια από τις δράσεις που πραγματοποιήσαμε τον περασμένο μήνα, θα ήταν η επίσκεψη μας στο 66ο Γυμνάσιο Αθηνών, με σκοπό την ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα που αφορούν τους αστέγους και την ενημέρωση σχετικά με τους τρόπους που το Κ΄.Υ.Α.Δ.Α. υποστηρίζει τη δύσκολη καθημερινότητά τους.

Έπειτα από κάλεσμα των εκπαιδευτικών του σχολείου, η Πρόεδρος του Κ.Υ.Α.Δ.Α. Μελίνα Δασκαλάκη, η διευθύντρια του Κ.Υ.Α.Δ.Α. Σοφία Μαρινάκη, μέλη των ομάδων Street Work και ο επιστημονικός υπεύθυνος Σάκης Παπακωνσταντίνου μαζί με έναν πρώην άστεγο επισκέφθηκαν τις τάξεις της πρώτης, δευτέρας και τρίτης Γυμνασίου και μίλησαν στα παιδιά για την αξία της αλληλεγγύης και της αλληλοβοήθειας.

Μέσα από μια διαδραστική συζήτηση εξήγησαν τους λόγους που ένας άνθρωπος οδηγείται στον δρόμο, τους τρόπους που μπορούν όλοι οι πολίτες, κι από μικρή ακόμη ηλικία, να βοηθήσουν τον διπλανό τους και πώς μπορούμε όλοι να έχουμε θετική συμβολή στη ζωή ενός ανθρώπου που είναι σε ανάγκη. Ο κος Κώστας, μοιράστηκε μαζί τους την προσωπική του ιστορία, περιγράφοντας τις δυσκολίες που αντιμετώπισε όταν έμεινε άστεγος, την ένταξη του στο Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων, την ανακούφιση που ένιωσε όταν επέστρεψε στην αγορά εργασίας και τη ζωή του σήμερα. Δέχτηκε καταιγισμό ερωτήσεων από τους μαθητές και απάντησε με χαμόγελο σε όλες. Ανάμεσα σε αυτές, πώς μπορούμε να βοηθήσουμε έναν άνθρωπο που έχασε τα πάντα και οδηγήθηκε στον δρόμο.

Με σεβασμό και αγάπη ήταν η απάντηση του. Όπως αναγράφεται και στο μήνυμα στην είσοδο του σχολείου. Αξίες που κάθε μαθητής οφείλει να παίρνει μαζί του, φεύγοντας κάθε μεσημέρι από την τάξη.

Είμαστε ευγνώμονες που μπορέσαμε να συμβάλλουμε στο σπουδαίο έργο των εκπαιδευτικών.

Σήμερα επιστρέψαμε στο σχολείο για να προσφέρουμε φυλλάδια για τη δράση μας στον δρόμο, στα οποία αποτυπώνονται χρήσιμες πληροφορίες και τρόποι που η κοινότητα μπορεί πράγματι να κάνει τη διαφορά.