Γκούνα, 2018

Στο πλαίσιο των αφιερωμάτων «Ιστορίες πετυχημένης ενσωμάτωσης μεταναστών – προσφύγων στην ελληνική κοινωνία» που χρηματοδοτήθηκαν από την Πράξη «Δομή Παροχής Βασικών Αγαθών: Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κοινωνικό Φαρμακείο Δήμου Αθηναίων» του Ε.Π. «Αττική 2014-2020», η Γκούνα Γκεοργκίεβα από τη Βουλγαρία, ωφελούμενη των Κοινωνικών δομών Δήμου Αθηναίων, είχε μιλήσει το 2018 για τη ζωή της στην Αθήνα και την ένταξη της στα προγράμματα του Κ.Υ.Α.Δ.Α.

Ήρθε στην Ελλάδα το 1995 λόγω οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε στη χώρα της. Το εργοστάσιο στο οποίο εργαζόταν σταμάτησε τη λειτουργία του και τότε αποφάσισε να αναζητήσει ένα καλύτερο μέλλον για την ίδια και το παιδί της. Μετακόμισε στην Αθήνα και στη συνέχεια την ακολούθησε και ο γιος της. Εργάστηκε ως οικιακή βοηθός, όμως αναγκάστηκε να σταματήσει, όταν διεγνώσθη με πρόβλημα υγείας. Πήρε μια μικρή σύνταξη και απευθύνθηκε στις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων, προκειμένου να έχει πρόσβαση σε βασικά αγαθά. Ξεκίνησε να λαμβάνει δωρεάν πακέτα τροφίμων, ρούχα και φάρμακα, που, όπως δήλωσε, έδωσαν μια σημαντική ανάσα ανακούφισης στην καθημερινότητα της.

«Το πιο σπουδαίο για μένα είναι τα φάρμακα. Είμαι πολύ ευχαριστημένη. Οι υπάλληλοι μου συμπεριφέρονται καλά και προσπαθούν πάντοτε να με βοηθήσουν. Τους ευχαριστώ για όλα», είχε αναφέρει το 2018 σε συνέντευξη της.